Jest to dość ważny temat. Nawet jeśli nie planujecie dłuższej wypowiedzi, zagłosujcie, prosze w sondzie.
Na www.Varden.pl oraz www.Saphira.pl można pobrać sympatyczną grę na podstawie "Eragona". Gra jest najbardziej, jak to możliwe zgodna z książką, jej przejście zajmuje co najmniej 3,5 godziny. Pod tym adresem możecie znaleźć trailer gry. Jak widać, jest ona dosyć stara (ponad 3 lata), ale rzecz jasna przez ten czas wiele się nauczyłem i aktualizacja mogłaby wprowadzić ogromne zmiany. Kiedyś zacząłem aktualizować całą grę, ale nie miałem w odpowiednim miejscu kopii zapasowej i przepadła wraz z innymi danymi z dysku. Szkoda, ponieważ byłaby dawno skończona. Pytania odnośnie gry zdarza mi się otrzymywać do dziś, dlatego wróciłem do tego tematu i sądzę, że miłoby było ujrzeć grę w stu procentach ukończoną. Satysfakcja zarówno dla autora, jak i dla fanów. I nie tylko, bo taka gra naprawdę nie wymaga wiele czasu, a można sobie odpocząć.
Stąd pytanie - kontynuując aktualizację gry (w tej chwili jest to na poziomie może połowy), zużywam sporo wolnego czasu. Nie jest to dla mnie czas zmarnowany, czegoś się nauczę, ale mógłbym go poświęcić stu innym rzeczom.
Dlatego też zagłosujcie w sondzie, a ostatecznie zdecydujemy, czy kontynuować tę grę . Oto screeny porównawcze wersji przed i po aktualizacji oraz ogólne informacje:
Zmiany techniczne:
- jeszcze lepsza muzyka (a zagrać w sumie warto dla samej muzyki już w starą wersję ;)
- usprawniony pasek punktów życia i energii, włączany na zawołanie
- kilka skrótów klawiaturowych
- dodatkowe questy
- nowy ekran ładowania
- nowy ekran powitalny
- inne menu
- inny ekran końca gry
- usprawniona grafika
- automatyczny fullscreen
- więce miejsc na zapis gry (15 zamiast 8)
- bardziej szczegółowe, ciekawsze mapy
- parę innych ciekawych skryptów, nad którymi nie ma sensu się tu rozwlekać
- wprowadzenie samouczka (screen poniżej)
- dokładne statystyki wrogów i bohaterów (dawniej Eragon zadawał setki obrażeń, sam miał kilkaset życia, a wróg zadawał po kilkanaście obrażeń, mając kilka(naście) tysięcy punktów życia)
- usprawnione zbieranie przedmiotów
- ogólnie to wszystko jest tu usprawnione - no, prawie wszystko, to, co udało mi się zmienić, ponad połowa map dopiero przede mną, ale mam już cały system, podstawy
Od Was zależy czy gra będzie aktualizowana. Po kilku do kilkunastu dni ustalę, co i jak.
Piszcie wszelkie pytania, jakie macie, chętnie odpowiem .
Ostatnio zmieniony przez Mort00s 2010-02-01, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
Hah, mam takie pytanie. Jam myślał o gierce online, tyle, że nie wiem, czy serwery by udźwignęły, a poza tym to może troszkę kosztować. Bo jedno jest fajne- grafika ;] I teraz mam pytanko, czy mógłbyś z małą pomocą zrobić cuś takiego na online? Taka sama grafika, lecz możliwość rywalzowania, jak w innym temacie; ] Bo powiem szczerze, że te Metiny 4 story i inne, to już nie jest klimat gier online ;P
Oromis, owszem, da się coś takiego przerobić na on-line, ale byłoby to skrajnie niedopracowane, mogłoby się wieszać i zajęłoby tak dużo czasu, że za nic się za to nie piszę. Zaczynałem z grafiką i RPGMakerem w Twoim wieku, uwierz, miałem o wiele więcej czasu.
_________________ Unikaj scenariuszy, one zwiodą cię.
Nie słuchaj złych podszeptów, głupcem staniesz się.
Panem swym bądź, własny zbieraj plon!
Ach, tak myślałem ;/ No nic, szkoda; P I powiem szczerze- szacun za 3 lata wytrwałości, ja bym wymiękł. Spróbuję z kolegą, może nam uda się COŚ wskurać.
@Orimis, jeśli łaska ;]
[ Komentarz dodany przez: Mort00s: 2010-02-01, 20:55 ]
Wybacz Oromisa, po prostu za długo w tym siedzę xD.
Jasne, że zaktualizuj.
Jak dla mnie wygląda w porządku, tylko czcionka w dwóch pierwszych screenach nowej wersji jest mocno średnia. Odczytać się idzie, wiadomo, ale jak dla mnie pod tym akurat względem było lepiej.
_________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas
Jestem 100% za aktualizacją.
I wogóle gratuluję takiej wytrwałości, mnie nigdy się nie udało zrobić niczego porządnego w RPG Makerze, zawsze mi się odechciewało.
Mort00s napisał/a:
Oromis, owszem, da się coś takiego przerobić na on-line, ale byłoby to skrajnie niedopracowane, mogłoby się wieszać i zajęłoby tak dużo czasu, że za nic się za to nie piszę.
Możnaby coś takiego zrobić za pomocą silnika BYOND. Znam się trochę na tym i zawsze marzyłem o zrobieniu gry z Eragona na BYOND'a. Wieszać się niepowinno, o ile znajdzie się dobry hoster. A gry na BYOND'a robi się całkiem wygodnie i jest duża ilość gotowych bibliotek. Tylko trzebaby grafiki przekonwertować. No i Battle System bybłby całkiem inny (nie turowy).
Jestem w 100% za aktualizacją . Grafika jest podbna jak w grze w którą gram nie wiem czy tkoś skojarzy ale tytuł to Margonem grafika podobna
_________________ Ten, który walczy z potworami, winien baczyć, by samemu nie stać się jednym z nich. Gdy długo spoglądasz w otchłań, ona również patrzy w ciebie.
Wysłany: 2010-02-04, 21:18
Ja jestem za tym, żeby była aktualizacja, ponieważ fajna gierka i powiem szczerze podoba mi się ta "prostota". Przyłączam się do Maltha, z tym, żeby poprawić czcionkę w menu i tam w tych drugich screenach bo nie wyraźne to trochę ale ogółem jest git.
Co do przeróbki na online: Ja bym nie zaczynał tego, ponieważ gra RPG moim zdaniem nie pasuje do internetu a poza tym to ma być aktualizacja a nie robienie czegoś praktycznie od nowa, bo nie zaprzeczajmy się ale to dużo roboty jest.
Grafika jest podbna jak w grze w którą gram nie wiem czy tkoś skojarzy ale tytuł to Margonem grafika podobna
Bo w margonem jest grafika wzięta właśnie z RPGMakera
Deragon napisał/a:
Co do przeróbki na online: Ja bym nie zaczynał tego, ponieważ gra RPG moim zdaniem nie pasuje do internetu a poza tym to ma być aktualizacja a nie robienie czegoś praktycznie od nowa, bo nie zaprzeczajmy się ale to dużo roboty jest.
Ja tak przyszłościowo mówiłem, poza tym gdyby było online gracze mogliby stworzyć własną fabułę, może nawet całkiem inną niż w książce (np. nie dopuścić do zniewolenia Mutargha przez Galbatorixa)
Tak od razu nie jest to możliwe. To dość długi proces i nie jestem w stanie powiedzieć, ile potrwa. Widząc ilość głosów, wezmę się porządnie z całość w przyszłym tygodniu. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się nie ujrzeć ani jednego "nie". Myślałem, że znajdzie się sporo osób, które stwierdzą, że po co im to.
_________________ Unikaj scenariuszy, one zwiodą cię.
Nie słuchaj złych podszeptów, głupcem staniesz się.
Panem swym bądź, własny zbieraj plon!
Wysłany: 2010-02-08, 12:32
A i nie myśl, że nie doceniamy twej pracy(a przynajmniej ja xD). Ty wiesz jakie to wciągające? Niby prosta gierka a jednak ^^ Oby to niebyła niepierwsza i nieostatnia aktualizacja x)
Gry niestety nie znam, ale chętnie poznam, bo wygląda diablo ciekawie. Przypomina mi Margonem - erpega, w którego namiętnie grała pewna moja koleżanka.
Aktualizuj, ale zmień nieco czcionkę - strasznie mało czytelna...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum